• Novinky

            • 3.D a 4.D v Promenáde

            • Žiaci 3.D a 4.D sa stali  detektívmi a odhalili nebezpečného zločinca! Vypátrali, ktozavraždil profesorku Pospíšilovú. 

              Toto všetko nám umožnila nová detektívna výstava Kriminálka v OC Promenáda. Vydali sa po stopách vraha a využili pri pátranídaktyloskopiu, trasológiu, porovnávanie DNA a ďalšie  kriminalistickémetódy. 

              A neobišli sme ani kníhkupectvo Martinus.

            • Zdobenie tekvíc v XII.oddelení

            • Deti XII.oddelenia ŠKD vyzdobili nádherné tekvice ,ktoré teraz krášlia areál pred školou. Vďaka patrí aj rodičom Homolovým,ktorí nám priniesli všetky tekvice.

            • 4.E v Krajskej knižnici

            • Deti  z XII. oddelenia ŠKD (4.E a 4.C) sa pravidelne zúčastňujú aktivít v Krajskej knižnici Karola Kmeťka. Vždy sa tam veľmi tešíme,radi čítame a tento rok v knižnici pripravili i súťaž, do ktorej sme sa zapojili.

            • Rozdávanie srdiečok

            • 2.B a štvrtáčky zo 4.B si vyrobili rôzne srdiečka a vybrali sa do ulíc Nitry, aby vyčarili úsmev na perách každého staršieho človeka. Takto vyjadrili vďaku - vrámci Októbra -  mesiaca úcty k starším :)

            • Deti zo ŠKD navštívili knižnicu

            • Deti z 3.A a 4.A navštívili knižnicu. V našich oddeleniach ŠKD sa snažíme v rámci výchovno - vzdelávacej činnosti o to, aby deti získali pozitívny vzťah k čítaniu a ku knihám ako takým.

              Návšteva knižnice bola pre deti veľmi hodnotná. Deti boli v knižnici hravou formou oboznámené najmä s postupom vyhľadávania knižných titulov, rozdelením kníh podľa oblastí spoločenského, vedeckého, kultúrneho života a s možnosťami zapožičania kníh a časopisov.

              Veríme, že návšteva priestorov knižnice, listovanie stránkami kníh podnietilo záujem mnohých detí o literárne umenie a stanú sa vernými čitateľmi.

            • V REŠTAURÁCII 3.A a 4.A

            • Pravidlá slušného správania v praxi.

              Návšteva reštaurácie je pre niekoho rutinnou záležitosťou, no niekto sa do reštaurácie vyberie len pri slávnostných príležitostiach. Pre všetkých, ale platia tie isté pravidlá slušného správania...

              Deti v rámci ŠKD z 3.A a 4.A si to vyskúšali v praxi. Stolovanie v spoločnosti, dodržiavanie zásad a pravidiel. Aj táto praktická skúsenosť im bude prínosom do budúceho života.

            • Keď každý hovorí iným jazykom...

            • Opäť, vďaka spolupráci s Mestom a UNICEF-om, mala naša škola možnosť získať finančné prostriedky, vďaka ktorým sme sa úspešne zapojili do projektu Sociálna inklúzia ukrajinských žiakov – podpora vo vzdelávaní a duševného zdravia.

              Cieľom tejto akcie bolo vytvárať priateľstvá, spoznávať sa navzájom a učiť sa tolerancii k odlišnostiam iných kultúr.

              Vďaka tejto spolupráci realizujeme na škole rôzne aktivity pre  žiakov. Jej súčasťou je aj spoznávanie našej krajiny, a tak sa  žiaci v dňoch 28. 9. 2023 a 24.10. 2023 zúčastnili exkurzií Spoznaj naše hlavné mesto – Bratislavu a Spoznaj Nitru.

              Žiaci navštívili významné historické pamiatky hlavného mesta – Bratislavský hrad, Michalskú bránu, Slavín, Staré mesto. Dozvedeli sa veľa nových informácií aj o Nitre,  meste, v ktorom bývajú alebo navštevujú základnú školu. Prešli sa po  Hornom meste, obzreli si krásne historické budovy, katedrálu a na záver v Diecéznom múzeu objavili poklad.

              Veríme, že sa nám vďaka takýmto projektom darí pokračovať v sociálnej inklúzii na našej škole a zároveň tým rozširujeme hranice poznania našich žiakov.

            • Literárny kalamár

            • V Centre voľného času Domino sa dva tímy z ôsmeho ročníka zúčastnili sútaže Literárny kalamár. Témou bola poézia 6. a 7. ročníka. V štyroch náročných disciplínach (vedomostný test, tvorba a prednes básne, podľa ukážky uhádnuť dielo i autora, inscenácia balady Kríž a čiapka) sa Anjelskí básnici a Literárne celebrity nedali zahanbiť, aj keď na prvých troch miestach sa neumiestnili. 

            • Na Hrušove sa pracovalo...

            • Sme vďační, že aj formou projektov, v kt. sú angažovaní naši pedagógovia, sa naši žiaci zapájajú do rôznych aktivít, činností. Jedným z takých projektov je aj projekt Nitrianskej komunitnej nadácie s názvom „Tam, kde žili ľudia“. 

              V auguste prebiehal na hrade Hrušov týždenný archeologický tábor pre deti a mládež. Zúčastnilo sa ho 17 detí zo ZŠ, SŠ a VŠ z Nitry, z toho 3 žiaci, študujúci na ZŠ Fatranská, boli pôvodom z Ukrajiny. Tábor organizovalo združenie LEUSTACH (p. uč. PhD. Jozef Blaho), ktoré už 19 rokov pracuje s mládežou pri obnove hradu Hrušov a vytvára vzdelávacie aktivity zamerané na popularizáciu archeológie a histórie Nitrianskeho kraja. 

              Viac info tu.

              Ďakujeme, p. kolega. :)

            • Noc v škole 3.A - 4.A

            • Noc v škole 3.A - 4.A

              Dňa 20.10.2023 sa niesol v duchu Noc v škole ako ďalší zaujímavý projekt. I napriek tomu, že iným deťom začínal weekend so svojimi blízkymi a nemohli sa dočkať, kedy opustia brány školy, na Fatranskú školu prichádzali deti z 3.A, 4.A so spacákmi, dekami a karimatkami a s veľkým úsmevom na tvári. V pláne mali stráviť noc v priestoroch školy.

              Deti pred samotnou nočnou atmosférou čakala odborná prednáška v priestoroch Chránenej oblasti Ponitrie na tému Príroda a jej spoločenstvo. Žiaci sa dozvedeli veľa zaujímavostí o živote vtáctva a lesnej zveri. Cestou do školy sme si prešli starobylú časť mesta Nitry.

              A potom to prišlo! Škola sa začala hemžiť maskami, ktoré tu však neboli náhodou.Už viac krát sme si spolu s deťmi vytvorili náučno-zábavný večer (noc) na tému„Halloweenská noc.“Deti sa najskôr „ubytovali“ vo svojich triedach. Roztiahli karimatky a deky.  Niektorí si priniesli aj svoju obľúbenú plyšovú hračku.Celý tento čas sa mali deti možnosť občerstviť sladkými a slanými dobrotami od ich milých rodičov.A to stále nebol koniec...Prišiel čas na spoločnú diskotéku v kostýmoch.Škola sa ponorila do tmy a nastal čas vhupnúť do spacákov a pozrieť si rozprávku, vypočuť meditačnú hudbu. Niektoré deti od únavy zaspali a niektoré si ešte vychutnávali nočnú atmosféru školy, v ktorej získavajú vedomosti a potrebné poznatky.Na druhý deň doobeda nás čakali spoločenské hry a rozlúčka so spolužiakmi. Deti domov odchádzali k svojim rodičom plní zážitkov.V škole bola vynikajúca atmosféra.  Je pekné vidieť, že deti sa do školy tešia a chcú v nej aj spať aj tráviť svoj voľný čas . Nezvyčajná akcia v deťoch zanechala hlboké pocity, ktoré v nich ostanú ešte dlhý čas.

            • Deň Jablka 2023

            • 20. 10. 2023 sme v našej škole oslávili Deň Jablka. Nechýbali, žlté, zelené, červené, sladké, kyslé, malé, veľké .... plné vitamínov, vlákniny, výnimočnej chuti... Domáce odrody jabĺk vypestované na Slovensku sú obľúbeným regionálnym ovocím. Ich konzumácia sa odporúča CELOROČNE. Dnes sme mali na desiatu jablká, jablkovú šťavu, skvelé jablkové koláče aj sušené jabĺčka. Zistili sme, že jablko je jedno z najobľúbenejších ovocí v našej škole.

            • Druháci v Atlantise - Levice

            • 18. 10. 2023 sa žiaci II. A, B, C, E zúčastnili exkurzie vo vzdelávacom centre Atlantis v Leviciach. Žiaci si mali možnosť vyskúšať 70 interaktívnych zábavno-fyzikálnych exponátov a bublinkový svet. 

              V programe Dinosaury sa hravou formou  zoznámili s najvýznamnejšími zástupcami, naučili sa odlišovať mäsožravcov od bylinožravcov a na malú chvíľu sa z nich stali paleontológovia hľadajúci zatiaľ neobjavených dinosaurov.  

              V programe Vesmír zistili, čo sa stane, ak Saturn položíme do vane plnej vody alebo na ktorej planéte pršia diamanty. Zoznámili sa s planétami Slnečnej sústavy, s čiernou dierou aj s najvýznamnejšími kozmonautmi. Okrem jedinečných informácií si z tohto programu odniesli aj zážitky z vesmírnej rakety a antigravitácie.

               

            • Olympiáda zo slovenského jazyka

            • Už tradične, ako každý rok, kolobeh predmetových olympiád otvorilo školské kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry. V utorok 17. októbra sa ho zúčastnilo 15 žiakov z ôsmeho a deviateho ročníka. Všetci podstúpili tri náročné disciplíny: online vedomostný test, písanie slohu podľa zadania, prípravu a zároveň prednes slávnostného prejavu.

              Všetkým žiakom ďakujeme za účasť, odvahu a maximálnu snahu a srdečne gratulujeme víťazke, ktorá postupuje do okresného kola. Je ňou žiačka IX.A - Alexandra Sabová. 

            • Burza informácií

            • Dňa 19.10 2023 Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny Bratislava a Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny Nitra za účasti stredných odborných škôl, zamestnávateľov a iných partnerov zorganizovali aj tento rok Burzu informácií. Zúčastnili sa jej aj naši deviataci.  Bola to akcia zameraná na voľbu povolania a  žiaci si mohli pozrieť areál školy, cvičné dielne a zároveň mohli získať informácie o stredných školách. Na jednom mieste sa totiž prezentovali rôzne stredné školy: gymnáziá, stredné odborné školy, priemyselné školy, ale i zamestnávatelia. Informácie, ktoré tu naši žiaci nadobudli im pomôžu rozhodnúť sa pri výbere ich strednej školy a budúceho povolania.

            • Tanečná telesná výchova

            • V rámci skvalitnenia telesnej a športovej výchovy sa naša škola zapojila do výzvy s projektom "Strike Dance Academy - Tanečná telesná výchova", ktorý je financovaný z verejných zdrojov.

              Tanečná telesná výchova je balík 6 vyučovacích hodín. Tieto hodiny sa realizujú v šiestich triedach I. a II. st. počas hodín telesnej výchovy. 

              Hodiny prebiehajú pod vedením lektorov tanca, ktorých osobne pozná a vybral Laci Strike. On sám je medzinárodne uznávaným tanečníkom a choreografom a tiež certifikovaným lektorom tanca. Založil najväčšiu streetdance-ovú tanečnú školu na Slovensku a vytvoril aj online vzdelávaciu platformu pre deti a mládež www.strike.sk.

              Spoločne si s deťmi prejdú rytmiku aj jednotlivé tanečné štýly a tiež to, ako vznikali a formovali sa až do dnešnej podoby. Rozšíria deťom obzory a ukážu im možnosti, čomu všetkému sa môžu venovať. Pokračovať môžu v lokálnych tanečných kluboch alebo aj na online tanečných hodinách.

              Projekt so sebou prináša zmenu, progres, inováciu, niečo, čo tu ešte nebolo a niečo, čo majú deti radi a je to pre nich atraktívne. Majú možnosť sa prejaviť, zabaviť a zacvičiť veľmi nenásilnou formou. Inovatívnosť projektu spočíva v spájaní cvičenia - tancovania s hudbou. Dieťa sa vzdeláva vo viacerých smeroch súčasne, preto sa pohyb pre nich stáva veľmi atraktívny a zvládajú ho hravo.

              Ukážkové video, ako taká hodina vyzerá: https://www.youtube.com/watch?v=8JoUK863oZw .