• Novinky

            • Mladí futbalisti

            • Mladí futbalisti , ktorí postúpili na finálový turnaj školského pohára SFZ sa po výborných výkonoch prebojovali do finále. Vo finále nás zdolali domáci futbalisti zo ZŠ Tulipánová 6:4 . Za najlepšieho hráča turnaja bol vyhlásený náš Adam Kalčok. Gratulujeme

            • Deň Zeme

            • Dňa 26. 4. žiaci 2. stupňa prežili deň plný aktivít venovaných príležitosti Dňa Zeme (22.4.). Pozreli si video z prostredia mesta Nitry „Vek smetí“, ktorý im priblížil tému znečistenia, odpadov a ich vplyv na životné prostredie. Tvorili kvetinové bomby na podporu rastu medonosných rastlín a života rôznych opeľovačov, vrátane včiel. Kreslili kriedami na asfalt obrázky s témou Dňa Zeme. V areáli školy hľadali rôzne indície, na základe ktorých lúštili tajničku. Tí najšikovnejší našli riešenie „Aby sa Zem usmievala“. Žiaci 8. a 9. ročníka sa zúčastnili veľmi zaujímavej prednášky o medveďoch s pánom Mgr. Stanislavom Kováčom, filmárom, dokumentaristom a ekológom v jednej osobe. Dozvedeli sa veľa o živote medveďa hnedého, správaní aj príčinách ich premnoženia a dôvode, prečo prichádzajú k ľudským obydliam a aj ako ich to môžeme odnaučiť. Spoznali ich stopy a pobytové znaky a nazreli aj do ich brlohov. Ukázali si, ako sa im dá vyhnúť a ako sa treba brániť, keď už útočia. Záver dňa bol venovaný SWAPU, kde mohli žiaci vymeniť či darovať veci, ktoré už doma nepotrebujú, ale druhým urobia radosť. Zároveň mali možnosť venovať oblečenie na charitu a hračky či knihy deťom do detského domova.

            • English Fun Day

            • Dňa 26.4.2024 sa v CVČ Domino v Nitre uskutočnil prvý ročník zábavnej anglickej jazykovej súťaže pod názvom English Fun Day. Súťaže sa zúčastnil aj tím našej školy, ktorý tvorili 3 žiaci z VIII.B - Michal Geleta, Adam Cabadaj a Thanh Huyen Dang Thi s názvom The British Outlaws. Celkovo 15 tímov si prešlo viaceré stanovištia, na ktorých si vyskúšali vedomostné, zábavné,logické hry a rébusy. Náš tím sa popasoval s úlohami spojenými s Harry Potterom, Sherlockom Holmesom, ocitli sa v hre Jumanji a poskladali si aj puzzle s nepravidelných anglických slovies. Bol to veľmi dobrý Fun Day. Ďakujeme tímu za skvelý výkon a tešíme sa na súťaž opäť budúci rok.

            • Kelti z Martinského vrchu

            • Doktor Matej Šiška alias Slavobor Nitriansky spúšťa v spolupráci s NISYS-om nový projekt v areáli starých zoborských kasární. Niektorí žiaci 9. ročníka mali možnosť v piatok 26. mája vyskúšať jeho "Keltov z Martinského vrchu" v predstihu. Oficiálna premiéra je plánovaná na utorok 30.4. Všetci sme si to užili a mnohí žiaci skonštatovali, že okrem toho, že v areáli boli po prvýkrát, sa im "Kelti" veľmi páčili. 

            • MO v atletike

            • Dňa 26.4. sme sa zúčastnili Majstrovstiev okresu v atletike. Súťažilo sa v siedmich disciplínach: 60m, 800m, skok do diaľky, skok do výšky, vrh guľou, hod kriketkou a štafete 4x60m. Družstvo dievčat v zložení - Simona Marecová, Sára Söllösi, Simona Suranová, Laura Maťušová, Paulína Lanáková, Carla Mia Kosovacová, Kristína Krátka a Nela Štullerová vybojovali 3.miesto. Družstvo chlapcov v zložení - Radovan Kristl, Zaim Koxhaj, Marko Bojda, Matúš Jančovič, Tomáš Benček, Martin Čavojský, Alex Lapšanský a Kevin Máčik sa tiež umiestnili na 3.mieste. Tešíme sa, že naši žiaci sa  v konkurencii vyše 20tich škôl nestratili. Najlepšie individuálne umiestnenie z chlapcov dosiahol Radovan Kristl, keď zvíťazil v skoku do výšky a z dievčat Simona Marecová zvíťazila v hode kriketkou. Blahoželáme všetkým a ďakujeme za skvelú reprezentáciu školy! 

            • Práca s termokamerami

            • Minulý týždeň si naši žiaci vyskúšali, ako sa pracuje s termokamerami. Ďakujeme Katedre fyziky z Univerzity Konštantína Filozofa.

            • Futbalový turnaj

            • V utorok sa naši mladí futbalisti, ktorí postúpili na finálový turnaj školského pohára SFZ po výborných výkonoch prebojovali do finále.Vo finále nás zdolali domáci futbalisti zo ZŠ Tulipánová 6:4.  Za najlepšieho hráča turnaja bol vyhlásený náš žiak, Adam Kalčok.

              Gratulujeme chalani.

            • Deň Zeme

            • 22. 4. 2024 sme oslavovali Deň Zeme. Deti čistili areál školy od odpadkov. Hrabali suché lístie, ihličie, zbierali popadané šišky. Deti z II. A a II. B vyrobili kvetinové bomby. Sú to guličky vytvorené zo semien, kompostu a zeminy, ktoré slúžia ako nosič semien. Po vzklíčení a zakvitnutí pôsobia ako lákadlo pre včely a iné opeľovače. Kvetinové bomby deti rozhádzali v časti areálu školy, ktorá sa nebude kosiť. Touto netradičnou a zábavnou aktivitou ukazujeme deťom, že aj jednoduchým činom môžu prispievať k ochrane prírody.

            • Svetový deň kníh v Janíkovciach

            • 23.4.-Svetový deň kníh a autorských práv  organizuje  UNESCO s cieľom podporiť kultúru čítania, vydávanie kníh a autorské práva. 

              Pani učiteľka Rút Dobišová Adame, autorka a spoluautorka mnohých učebníc nám porozprávala pribeh ako vznikajú učebnice.Deti ju pozorne počúvali a na záver besedy si zasúťažili v kvize o drobné ceny.

              Tretiaci sa aj naučili zhotoviť si mini knihu.

            • Beseda so spisovateľkou Katarína Ploig

            •  

              V utorok 23. apríla navštívila našu školu nitrianska autorka Katarína Ploig. Žiakom siedmeho a ôsmeho ročníka predstavila prvú knihu Tajomstvo veže zo štvordielnej série s názvom Irgur. Mladá spisovateľka porozprávala o tom, ako po rokoch práce v zahraničí v IT sektore sa rozhodla počas pandémie splniť si svoj sen a napísala prvý román zo žánru fantasy. Okrem zdieľania skúseností mladého začínajúceho autora na slovenskom trhu prezradila, prečo si vybrala tento žáner a ktoré knihy sú jej najobľúbenejšie. Autorke ďakujeme a tešíme sa na ďalšie stretnutie, keď bude predstavovať nasledujúci diel. Druhá časť by mala vyjsť na jeseň a tretia sa momentálne "rodí pod prstami autorky".

            • SOKOLIARI v ŠKD

            • Dňa 17.4. nás navštívili v ŠKD Sokoliari z Nitry. Dozvedeli sme sa všeličo zaujímavé. Aj to, že toto remeslo vzniklo už pred 4000 rokmi. Sokol aj Výr africký okolo nás poletovali a niekedy nám pristáli aj na hlave  Deti boli nadšené a so sovičkou Afri sa aj odfotili 

            • Fatranská má talent 2024

            • Dňa 19. 4. 2024 talentovaní žiaci našej školy predviedli svoje umenie v súťaži Fatranská má talent 2024. Ich výkony posúdilo kritické oko odbornej poroty, ktorú prišiel podporiť aj známy herec Divadla Andreja Bagara, Marián Viskup.  

              A tu sú naši výhercovia, ktorým srdečne gratulujeme:

              1. C - Janko Krajčo - napodobňovanie štebotu vtáčikov

              2. B - Adriána Bezáková - športový aerobik

              2. D - Benjamin Kyta - skladanie Rubikovej kocky

              4. A - Natália Strešíková - hra na klavír

              4. A - Matej Lenčéš - spev

              4. A - Sofia Bezáková - tanec

              4. E - Regina Damašková - tanec

              4. E - Anastasia Yatsenko - tanec

              5. A - Aneta Šimková - disco dance

              5. A - Zoe Kunkelová - spev

              5. A a 2. C - Natália a Adela Uharčekové - moderný tanec

              6. A - Hanka Babicová - tanečná gymnastika

              6. C - Vanda Jechová - prednes prózy

              7. B - Kateryna Nosach - spoločenský tanec

              9. C - Romana Hudecová - spev

              Cena poroty: 5. C - Nina Mancová - tanečná gymnastika

              Všetkým účastníkom ďakujeme za krásny zážitok!

            • Divadelný festival

            • Dňa 18.4.2024 sa vybraní žiaci ôsmeho a deviateho ročníka zúčastnili ako obecenstvo Divadelného festivalu v anglickom jazyku na UKF v Nitre. Témou tohtoročného festivalu  bola ODVAHA. Žiaci videli celkovo 7 divadelných predstavení, v ktorých sa objavili rozprávkové bytosti ako Harry Potter, Alica z krajiny zázrakov, ale aj súčasné svetové a domáce celebrity a ľudia zo sveta športu a vedy. Ďakujeme UKF v Nitre, že nám umožnila aj takouto formou spoznávať anglický jazyk.

            • IV.E v Divadle Karola Spišáka

            • V rámci ŠKD sa deti zúčastnili divadelného predstavenia Nebo v Divadle Karola Spišáka. Bolo to veľmi pekné, zábavné a zároveň poučné. Deťom zo IV.E sa páčilo a užili sme si i prechádzku cez Mlyny,kde je výstava filmových hrdinov.

            • Slávik Slovenska 2024

            • Dňa 17.4. sa na našej škole konalo školské kolo súťaže v speve ľudových piesní "Slávik Slovenska 2024". Všetkým zúčastneným ďakujeme a postupujúci držíme palce v okresnom kole. 

            • Workshop Švihej!

            •  

              Dňa 16. 4. 2024 sa žiaci IV.B, V.B a VI. B zúčastnili workshopu Švihej, kde im tím zo Švihej  odprezentoval jednak švihadlá, ale i ideu podpory zdravého životného štýlu práve vďaka skákaniu cez švihadlo.  Ukázali žiakom správnu techniku skákania, výhody skákania, ako si vybrať švihadlo a ako si nastaviť jeho dĺžku, ako začať skákať a ako sa dostať do formy. Zábavnou formou chceli rozhýbať a motivovať deti k pohybu - prešli si s nimi základné typy preskokov ako i jednoduché triky, ktoré každý hravo zvládne. Nacvičili si ľahkú choreografiu na pesničku, ktorú môžu postupným tréningom zdokonaľovať a vylepšovať.