• Novinky

            • Vedecký skok do prázdnin

            • Pri príležitosti konca školského roka organizujú vysokoškolskí pedagógovia a dobrovoľníci Vedecký skok do prázdnin.

              Podujatie organizuje Fakulta prírodných vied a informatiky Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre v spolupráci s Viac ako učenie, o. z., a je určené pre deti z materských škôl a žiakov prvého stupňa základných škôl z mesta Nitra.

              Aj žiaci I. A, B urobili 28. 6. 2023 svoj prvý skok do vedy. Deti sa na pár hodín stali vedcami v oblasti fyziky, matematiky, biológie, geografie, chémie, informatiky, ale aj ekológie či gemológie. Ako už býva zvykom, aj tento rok si mohli malí vedátori vyskúšať, aké je to byť záchranárom.

            • Týždeň dobrovoľníctva

            • 26. 6. 2023 sa naša škola zapojila do celoslovenskej akcie Týždeň dobrovoľníctva. Cieľom bolo povzbudiť žiakov k dobrovoľníctvu a zároveň získať krajší a lepší pocit v škole. Žiaci a učitelia čistili areál školy. Vytrhávali burinu z okrasných a vyvýšených záhonov, upravovali skalku a pocitový chodník, zbierali odpadky. 

              Do akcie sa zapojilo 650 dobrovoľníkov. Z toho bolo 32 dospelých a 618 žiakov.

              Počet odpracovaných dobrohodín je 1300. Každý odpracoval 2h. 

            • Beseda s autorkou detskej literatúry Alenou Penzešovou

            • Dňa 27. 6. žiaci 2. B privítali na pôde školy autorku detskej literatúry Alenu Penzešovú.

              Formou besedy si priblížili vznik knihy od úplného začiatku až po jej vydanie. Deti  najviac zaujala informácia, že spisovateľka začala písať svoje prvé básne a texty v rovnakom veku, v akom sú oni teraz. V závere stretnutia sme sa poďakovali za milý darček - najnovšiu knihu: Dorkin a môj denník, obohacujúce informácie a príjemné posedenie 

            • Slávik Slovenska 2023

            • Dňa 8.6.2023 sa konalo v Nitre Krajské kolo súťaže v speve ľudových piesní.

              Matej Lenčéš ako postupujúci víťaz okresnej súťaže si vyspieval 2. miesto.

              Ďakujeme Alexandre Drevovej za vynikajúci hudobný sprievod na akordeóne.

              Gratulujeme a sme nesmierne hrdí!!! .

            • Olympijský deň

            • Deň plný športu zažili 16. 6. 2023 žiaci VII.C.

              V tento deň bola na futbalovom štadióne v Nitre najväčšia koncentrácia rôznych druhov športov na meter štvorcový. Naši žiaci si mohli vyskúšať rôzne športové disciplíny – korfbal, lukostreľbu, futbal, motorizmus, karate, bedminton, orientačné športy, lezeckú stenu. Počas celého dňa sa aktívne hýbali, športovali a skúšali nové druhy športov. Vyvrcholením tohto zaujímavého dňa bola účasť našich žiakov Sáry Szöllösi a Matúša Jančoviča, ktorí sa zúčastnili súťaže v behu na 800m. Vo svojej kategórii žiakov 7.-9. ročníkov sa nestratili. V tvrdej konkurencii a za nášho výdatného povzbudzovania zabojovali a obaja sa umiestnili v prvej päťke.

              Gratulujeme a športu zdar!

            • Výlet do Bratislavy - VIII. A, B, C

            • 14. 6. 2023  žiaci VIII. A, B, C triedy  navštívili krásavicu na Dunaji  - BRATISLAVUktorá sa pýši nielen bohatou históriou, ale aj zaujímavou súčasnosťou.

              V rámci výstavy – COSMOS DISCOVERY  žiaci mali možnosť stať sa  súčasťou vesmírneho dobrodružstva. Fascinujúce exponáty a stovky originálnych artefaktov z USA a Ruska, ktoré boli vo vesmíre,  ich  previedli históriou pilotovaných letov do vesmíru od ich začiatkov až po súčasné a plánované misie.  Výstava obsahovala jedinečnú zbierku skafandrov a skutočné modely vesmírnych lodí, raketoplánov či rakiet. Dozvedeli sa  o najnovších projektoch, na ktorých spolupracujú národné vesmírne agentúry s najvyspelejšími súkromnými spoločnosťami s cieľom dosiahnuť spoločný cieľ - kolonizáciu Mesiaca a neskôr pilotované lety na Mars.

              V druhej časti výletu za nádherného slnečného počasia žiaci obdivovali panorámu mesta s  dominantným  Bratislavským hradom a  Staré mesto s najväčšou koncentráciou historických pamiatok a kultúrnych inštitúcií , napr.  Dóm sv. Martina, Stará radnica, Slovenské národné divadlo, Primaciálny palác, Michalská brána, Grassalkovičov palác, Modrý kostolík...

              Impozantné bolo tiež  moderné centrum Bratislavy, ktorého súčasťou je aj nová budova Slovenského národného divadla,  promenáda na nábreží Dunaja alebo Sky Park s nadčasovými elipsovitými obytnými vežami.

              Prechádzka  bratislavskými romantickými uličkami bola pre žiakov  fascinujúcim objavovaním  stôp  dávnej minulosti uprostred rozrastajúceho sa moderného sveta  a zároveň  príjemným zavŕšením návštevy mesta, ktoré je zároveň  súčasťou mestskej pamiatkovej rezervácie.

            • Škola v prírode - Závadka nad Hronom

            • V termíne 15. 5. - 29. 5. 2023 sa žiaci 3. B a 3. C zúčastnili pobytu školy v prírode v Závadke nad Hronom. Hlavnou témou bol program ZEM 2057.

              Žiaci sa učili starať o prírodu a separovali odpad. Súťažili v tímoch aj jednotlivo, vyrábali darčeky, písali denník. Večer končil súťažami, kvízom a obľúbenou diskotékou.

              Zúčastnili sa aj plaveckého výcviku a absolvovali výlet na Muránsku planinu - syslovislo.

              Aj napriek nepriaznivému počasiu sme si pobyt užili.

            • DEŇ RODINY

            • Nezabudnuteľná aktivita, plná rôznych súťaží, dobrého jedla, limonád, cien, ktorá ostane ešte dlho v našich srdciach...

              Deň rodiny, ktorý sme zrealizovali na našej škole 10. 6. 2023 pre všetkých rodičov, deti, pre rodiny.

              Účasť bola hojná, atmosféra skvelá a počasie nám prialo. Sme vďační za každú návštevu, za každý príspevok do tomboly, za každý koláčik či pagáčik, za každý úsmev, radosť... Veríme, že o rok sa vidíme opäť.

            • Slovenský deň alebo spoznajme naše korene

            • Naša ľúbezná krajina je bohatá na kultúrne tradície. Slovenský folklór čerpajúci z bohatých tradícií a kultúry je fenomén, ktorý nám môže závidieť nejeden národ. Je to odkaz na životný cyklus krajiny a život našich predkov.

              Zvyky, históriu, folklór a ľudové tradície sme si 7. 6.  2023 pripomenuli aj my na našej škole v rámci celodennej akcie – Slovenský deň. Pri príležitosti Memoranda slovenského národa sme pre našich žiakov pripravili rôzne súťaže a aktivity. Učitelia aj žiaci sa na tento deň usilovne a zodpovedne pripravili a mnohí prišli oblečení do ľudových krojov. Takto ste na chodbách školy mohli vidieť pestrosť  krojov z okolia Trnavy, Hrušova, Hostia, Vrábeľ, Požitavia, Janíkoviec, Štúrova, Kolíňan a mnohé iné.

              Začiatok akcie otvárala pieseň v podaní našich žiakov a žiačok, potom žiaci navštívili predstavenie historickej skupiny Via Historica. Malí tanečníci sa pod vedením pani lektorky ľudového tanca Mgr. art. Ľubice Meškovej učili  tanečné figúry a kroky z ľudových tancov. Vďaka výbornej spolupráci a sponzorstva KOS Nitra nás navštívili  ľudoví remeselníci a   žiaci sa mohli oboznámiť s rôznymi druhmi remesiel – výroba šúpolienok, medovníkov, mydiel, šperkov a pod.

              Celý deň sa niesol v podobe súťaže triednych kolektívov. Triedy medzi sebou súťažili v zaujímavých disciplínach napr. zapletanie vrkočov, maľovanie ornamentov modranskej keramiky, znalostí našej histórie a geografie, spoznávali pestrosť slovenských nárečí,  určovali a degustovali bylinky z našich záhonov, športovali  a popritom zbierali body pre svoju triedu. Pre svojich spolužiakov si súťažný stánok pripravili aj naši ukrajinskí žiaci, ktorí nám aj takýmto spôsobom priblížili ich ľudovú kultúru a tradície. Víťazi za svoju usilovnosť a šikovnosť získali odmenu. Keď sme potom unavení a hladní navštívili našu školskú jedáleň, čakalo nás milé prekvapenie v podobe výborného obeda – bryndzových pirohov.

              Celý deň v priestoroch školy panovala súťažná a veselá atmosféra a naši žiaci si aj takýmto netradičným spôsobom osvojili mnoho nových informácií o našej kultúre a zvykoch. Veď slovenský folklór a ľudové tradície patria medzi najväčšie pýchy našej krajiny a my by sme nemali zabúdať na dedičstvo našich predkov.

            • Cosmos Discovery

            • Žiaci 7. A, B, C triedy sa zúčastnili na svetovej výstave Cosmos Discovery, ktorá mapuje pilotované lety do vesmíru od ich počiatkov až po súčasné aj plánované misie. Pri vstupe každý žiak dostal kartu kozmonauta s menom a príbehom reálneho kozmonauta, o ktorého vesmírnej misii sa dozvedel ďalšie podrobnosti v priestoroch výstavy. Zoznámili sa s prvými vesmírnymi rokmi, najdôležitejšími míľnikmi povojnovej histórie ľudstva, aj najnovšími projektmi a víziami. Prežili naozajstné príbehy hrdinov, ktorí prekročili hranicu atmosféry. Dotkli sa Mesiaca, vstúpili na palubu vesmírnej stanice, zažili najväčšie dobrodružstvo ľudstva na vlastnej koži. V interaktívnom Cosmocampe, ktorý je súčasťou výstavy si mohli žiaci vyskúšať výcvik kozmonautov a zaujímavé 3D-technológie.

            • Poľsko

            • V dňoch 29.5.-31.5.2023 sa triedy 9.A, 9.B a výber žiakov z 8.A pod vedením učiteľov PhDr. Jozefa Blaha, Mgr. Michaely Kozárovej a Mgr. Zuzany Poliakovej zúčastnili exkurzie v Poľsku. V prvý deň sme si prehliadli krásy mesta Krakov pod vedením skúsenej sprievodkyne Marty. Navštívili sme Wawelskú katedrálu, miesto korunovácie poľských kráľov. Nasledujúci deň viedla naša cesta do soľnej bane Wieliczka. Po prekonaní vyše 800 schodov sme sa ocitli v hĺbke 135 metrov, akoby v kráľovstve z rozprávky Soľ nad zlato. Po rozdelení do dvoch skupín sme absolvovali približne 3 hodiny dlhú prehliadku a zaujatí krásami soľných útvarov sme nasledovali naše sprievodkyne. V bani sa nachádza svadobná kaplnka, hala, kde sa konajú koncerty, reštaurácia i podzemné jazero. Na povrch nás vyviezol výťah, ktorý hĺbku 135 metrov prekonal za 48 sekúnd. Popoludní sme si prehliadli hrad Wawel. Prezreli sme si súkromné apartmány kráľov, zbierku cenností a zbraní. Večer sme si užili ešte prechádzku večerným Krakovom. V posledný deň sme absolvovali návštevu bývalého koncentračného tábora Auschwitz- Birkenau, ktorá v nás vyvolala silný a smutný zážitok. Plní dojmov, pekných aj smutných, sme sa vrátili domov šťastní k našim rodinám.

            • Atlantis Levice

            • Dňa 6.6. sa žiaci 2.A, 2.B a 2.C zúčastnili školského výletu v centre Atlantis Levice. Deti mali možnosť oboznámiť sa s interaktívnymi zábavno - fyzikálnymi exponátmi  a bublinkovým svetom. Zážitkovou formou si priblížili atmosféru starovekého Egypta, kde sa na chvíľu stali faraónom. Prostredníctvom interaktívneho programu sa preniesli na Titanic️, a zároveň sa stali jedným z pasažierov lode. Ďalej si vyskúšali adrenalínovú jazdu  na najmodernejších 9D simulátoroch. V závere si nakúpili darčekové predmetya plní nezabudnuteľných zážitkov  sa vrátili domov. 

            • Kúzlenie v školskom klube

            • 1.júna deti z I. a IV. oddelenia ŠKD kúzlili. Umelecká interaktívna produkcia kúzelníka Tristana bola plná nielen kúziel, ale aj humorných situácií.

            • Škola v prírode

            • V pondelok 29.05.2023  vyrazili triedy 2.A,B,C a 3.A,E na týždennú cestu plnú očakávaní. Cestu do Kráľovského sveta v srdci Slovenska na Donovaloch. Príroda nás očarila svojou krásou, nádherou, harmóniou a čistotou, ktorú sme celý týždeň spoznávali v rámci turistiky.Spustil sa ,,Kolotoč hier“,  rôznorodých zábavných a športových  aktivít.Denne sme vytvárali rôzne zmiešané družstvá a zbierali súťažné "tramptáre". Navštívili sme aj rozprávkové Habakuky , dedinku v  ľudovom štýle na motívy rozprávok P.Dobšinského. Celý týždeň nám ubehol veľmi rýchlo. Domov sme si priniesli krásne spomienky a zážitky. Ešte dlho budeme spomínať.

            • MDD

            • MDD oslávili žiaci I. A, B v školskej záhrade. Okrem hier a zábavy "pokrstili" aj nové školské ohnisko skvelou opekačkou. Pitný režim dodržiavali pitím bylinkových a ovocných limonád. Vitamíny si dopĺňali jedením vlastnoručne vyrobených ovocných špízov. 

            • MDD

            • Deti sa hrali spoločenské hry, piknikovali, no zúčastnili sa aj besedy o netradičných domácich zvieratkách;  dozvedeli sa o nich  zaujímavé informácie (výskyt vo voľnej prírode, starostlivosť…); získané vedomosti preukázali v kvíze a zaslúžili si sladkú odmenu