• Novinky

            • Vianočné posedenie

            • V posledný školský deň tohto kalendárneho roka sa žiaci našej školy navzájom potešili vianočnou burzou. Všetky deti mohli nakupovať vlastnoručné výrobky od spolužiakov 5.-9. ročníka. Nechýbalo nealko na zahriatie či osvieženie, alebo niečo sladké pod zub. K nakupujúcím sa s radosťou pridali aj ostatní zamestnanci školy. 

              V mene ZŠ Fatranskej všetkým prajeme príjemné prežitie vianočných sviatkov a všetko dobré do nového roka. 

            • Fyzikálna show

            • V dňoch 19. 12. a 20. 12. 2022 sa žiaci deviatych a šiestych ročníkov ocitli v svete fyzikálnych „kúzel“. Zúčastnili sa Fyzikálnej show na UKF pod vedením pani doc. PaedDr. Ľubomíry Valovičovej, PhD., ktorá im cez pokusy a demonštrácie priblížila niektoré fyzikálne deje a zákony. Žiaci mohli pozorovať vplyv vákua na marshmallow či penu na pive. Pozreli si demonštráciu šírenia zvuku pomocou kmitajúcich loptičiek a zároveň si overili na koľko majú dobrý sluch. Taktiež mohli pozorovať dôsledky nesprávnej manipulácie s vedením vysokého napätia a miešanie farieb svetla. Najviac ich však ohúrili pokusy s tekutým dusíkom, v ktorom si zamrazili banán či chrumky. Žiakom sa veľmi páčilo a my veríme, že niektorí z nich si raz aj vďaka tejto fyzikálnej show vyberú štúdium fyziky na UKF.

            • Krásne Vianoce   

            • Dňa 21.12. bolo počuť chodbou a v triedach zvonenie spiežovcov, spev ľudových kolied a vinšovanie ...​​​​​​​                                                                                                                                     

              Vinšujeme Vám na toto božie narodenie,                                                       

              zdravie, šťastie, na detičkách potešenie,                                                             

              v komore hojnosti,  pri stole sýtosti,                                                                                           

              doma lásku a pokoj .    

              Krásne Vianoce prajú deti a vedúce DFS Fatranček          

            • Vianočné pohľadnice

            • Počas vianočných hodín na ANJ sme vyrábali vianočné pohľadnice, učili sa vianočné pesničky, na ktoré sme aj tancovali, písali listy Santovi, hrali vianočné bingo, pozerali krátky vianočný príbeh, vypĺňali vianočné pracovné listy.

              Merry Christmas. 

            • Vianočná pošta pre seniorov 2022

            • Deti zo ZŠ Fatranská v Janíkovciach v spolupráci so ZŠ kniežaťa Pribinu vyrobili pohľadnice pre klientky  Benefit ZSS Ľudovítová . Pozdravy boli osobne odovzdané.

            • Vláčik

            • Deti z 1.B a 1.C triedy sa zúčastnili Mikulášskeho vláčika v SPM. Zaspievali si spolu naučenú pesničku pre Mikuláša, prezreli si múzeum, občerstvili sa teplým čajíkom a naučili sa, čo potrebujú na výrobu medovníkov. Mohli si zakúpiť aj malú drobnosť.

               

              Deti z 1.B triedy boli navštíviť KOS počas Anjelského dňa, kde si mohli vyskúšať, ako sa tká, trhá kačacie perie, moržuje kukurica a lúskajú orechy. Veľmi ich to bavilo. Nakoniec si mohli prejsť trhy, kde si mohli zakúpiť rôzne maličkosti. 

            • Riaditeľské voľno 16. 12. 2022

            • Vážení rodičia, nakoľko chorobnosť stále stúpa a dnes sme posielali domov ďalšie deti s horúčkou a kašľom,

              udeľujem

              na zajtra, t. je piatok 16. 12. 2022 riaditeľské voľno

              pre všetkých žiakov školy, teda aj pre elokované pracovisko. 

               

              Verím, že v pondelok nepošlete do školy deti s príznakmi chrípky či respiračného ochorenia.

              Zo stravy sú žiaci odhlásení automaticky.

              Za pochopenie ďakujem. RNDr. S. Palková, roaidteľka ZŠ

               

              Riaditeľské voľno - 16. 12. 2022

               

            • Prerušenie výchovno-vzdelávacieho procesu

            • Riaditeľka ZŠ Fatranská 14, Nitra prerušuje výchovno-vzdelávací proces v ZŠ Fatranská 14, Nitra z dôvodu vysokej chorobnosti žiakov - 34,03 % a zamestnancov školy - 26,8 % a na základe rozhodnutia RUVZ v NR č. HDM-14569/3031/2022-14574/2022 o zákaze prevádzky v dňoch 10. 12. až 14. 12. 2022 vrátane.

              Riadne vyučovanie začne 15. 12. 2022. Poprosíme rodičov, aby neposielali do školy choré deti.

              Za pochopenie ďakujeme.                   

              Vedenie školy

               

              rozhodnutie RÚVZ

            • Riaditeľské voľno, prerušenie výchovno-vzdelávacieho procesu

            • Riaditeľka ZŠ Fatranská 14, Nitra udeľuje žiakom a zamestanncom ZŠ Fatranská riaditeľské voľno dňa 8. 12. 2022 z dôvodou havárie vodovodného potrubia. 

              Riadne vyučovanie začne 9. 12. 2022.

               

              Riaditeľka zároveň prerušuje výchovno-vzdelávací proces v elokovanom pracovisku ZŠ Fatranská 14, Nitra z dôvodu vysokej chorobnosti žiakov - 55,6 % a na základe rozhodnutia RUVZ v NR o zákaze prevádzky v dňoch 8. 12. až 13. 12. 2022 vrátane.

              Riadne vyučovanie začne 14. 12. 2022. Poprosíme rodičov, aby neposielali do školy choré deti.

               

              Za vzniknuté komplikácie sa ospravedlňujeme a za pochopenie ďakujeme. Vedenie školy

              Rozhodnutie RÚVZ v NR

            • Anglický deň s detskou literatúrou

            • Dňa 7.12.2022 sa na našej škole pre žiakov šiesteho ročníka uskutočnil už po štvrtýkrát Anglický deň s detskou literatúrou. Na školu zavítalo jedenásť študentov tretieho ročníka učiteľského študijného programu anglický jazyk v kombinácii pod vedením Ivany Horváthovej z Katedry anglistiky a amerikanistiky FF UKF. 

              Štyri skupiny študentov si pre žiakov na základe nimi vybraných kníh z detskej literatúry Wolf in the Snow, Guess How Much I Love You, The Little Prince a Winnie the Pooh pripravili rôzne aktivity, počas ktorých si žiaci rozvíjali všetky štyri jazykové zručnosti, zlepšovali si zrakovú pamäť, pozornosť, koncentráciu, deduktívne a induktívne schopnosti, orientáciu v priestore, rozvíjali si analytické zručnosti a logické myslenie počas podnetných didaktických hier. Študenti učiteľských študijných programov pripravili pre šiestakov i aktivity s uplatnením metódy odpovede celým telom („Total Physical Response“), dramatické aktivity, pohybové aktivity a aktivity s interdisciplinárnym charakterom, ktoré súviseli s geografiou či biológiou a aktivity, ktoré rozvíjajú emocionálnu inteligenciu a sociálne zručnosti. Takmer šesťdesiat žiakov, ktorí na podujatí participovali, bolo na záver ocenených originálnymi tematickými diplomami, ktoré pre nich pripravili samotní študenti. 

              Ďakujem za krásny literárny deň.

            • Mikuláš bez odpadu

            • Tento rok sa naša škola zapojila do výzvy Mikuláš bez odpadu (Eko Alarm Slovensko). Každá trieda II. stupňa ušila mikulášske vrecúško pre seba a pre jednu triedu I. stupňa, v ktorom im Mikuláš priniesol sladkosti. Na vrecúška použili textil z nepotrebných košieľ, sukní či obrusov, čím týmto veciam dali nový život.Vrecúška sa budú dať používať opakovane a tým obmedzíme množstvo plastov.

            • Anjelský deň 

            • ​​​​​​​Dňa 2.12.deti z I. a IV. oddelenia ŠKD zažili predvianočnú atmosféru v priestoroch KOS Nitra. Mali možnosť vidieť a vyskúšať tradičné práce našich starých materí - tkanie na krosnách, spriadanie nití na kolovrátku, paličkovanie. A pečenie oblátok a možnosť ochutnať ich bol najvoňavejší zážitok z Anjelského dňa. 

            • Tvorivé spevácke dielne

            • Dňa 30.11. deti z nášho DFS Fatranček absolvovali v priestoroch KOS Nitra prvé stretnutie s hlasovou pedagogičkou Margitou Jágerovou - odborníčkou na ľudový spev. Deti získali základné zručnosti z hlasových techník. Ďakujeme.                                                               

            • Divadlo Andreja Bagara v Nitre. 

            • Žiaci 7.C a 8.B triedy sa v dňoch 30.11. a 2.12. zúčastnili divadelného predstavenia autorskej rozprávky na motívy legendy o bájnom anglickom ľudovom hrdinovi Robinovi Hoodovi, ktorý údajne žil v Sherwoodskom lese v Nottighamshire v strednom Anglicku v čase vlády kráľa Richarda I. Levie srdce. Robin Hood bol šľachetný zbojník, pomstitel bezprávia a ochranca chudobných. Ospevovali ho stredoveké ľudové povesti, neskôr bol hrdinom mnohých filmov, seriálov, kníh, komiksov aj počítačových hier. Príbeh o bájnom šľachetnom hrdinovi, ktorý žije v tajuplnom Sherwoodskom lese je veľmi podnetný námet na rozprávku pre detského diváka práve preto, že okrem dobrodružstva, tajomstva, odvahy, lásky (Robina k Lady Marion) prináša pozitívne hodnoty ako boj proti bezpráviu, boj za spravodlivosť, ochranu utláčaných a chudobných a hlavne je to príbeh, kde dobro v podobe hrdinského Robina Hooda zvíťazí nad zlom, ktoré stelesňuje postava zlého šerifa z Nottinghamu. 

            • Mikulášsky vláčik v SPM

            • Vo štvrtok 1. decembra sa boli deti 2.A 3.A a 3.E triedy previezť na Mikulášskom vláčiku v Slovenskom poľnohospodárskom múzeu. Privítali ich Mikuláš s anjelom i čertom. Deti sa zoznámili s vianočnými tradíciami, zohriali sa teplým čajíkom, prezreli si ľudovú školu, v akej sa učilo kedysi. A na záver si nakúpili krásne medovníčky i voňavé mydielka, ktorými chceli potešiť svojich blízkych.